L’antiga fàbrica Oliva Artés, al Poblenou, obre les portes com a museu. Això sí, Aacull la primera exposició quan encara no han acabat els treballs de condicionament de l’espai. Falta que s’aprovi la inversió per a la segona fase de les obres.
Mentrestant De moment, però, presenta una mostra permanent, “‘Interrogar Barcelona”’, que explica la ciutat contemporània utilitzant diferents formats i a partir de 12 temàtiques, des de la industrialització fins a la innovació.
“La idea és que hi hagi una proposta que a través de diferents aproximacions, des del segle XVIII fins a avui, de com s’ha fet aquest metròpoli capital que és Barcelona en diàleg amb totes aquestes propostes que hi pugui haver-hi per al futur de la ciutat.”
Aquestes propostes les trobem en forma d’exposicions temporals sobre planejaments urbanístics futurs a càrrec de la Regidoria l departament d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament. La primera és aquesta recol•lecció dels millors projectes presentats als premis d’arquitectura contemporània Mies Van der Rohe.
L’espai museïtzat serveix, a més, per explicar la història d’aquest antic taller de construcció de peces per a la industria tèxtil. També la d’un barri que confia en aquest tipus d’equipaments per dinamitzar la zona on s’ubica, l’eix Pere IV.
“És molt important perquè, d’alguna manera, expressa la voluntat que això acabarà sent el Museu de la Ciutat Contemporània. Només falta que hi hagi voluntat política per fer-hi la segona inversió i que això ja sigui plenament un museu.”
Des del Museu d’Història de Barcelona asseguren que l’Oliva Artés serà tant vàlida per entendre la Barcelona del segle XX com ho és la plaça del Rei per explicar la ciutat a l’època romana.