Com es va descobrir, qui hi vivia o què es va trobar a la vil·la romana de la Sagrera? Són algunes de les preguntes que respon l'exposició que acull el Centre Cívic Sant Martí sobre aquest patrimoni històric descobert l'any 2011 en el marc de les obres de l'AVE.
José Ángel Borlán, Societat d'Estudis de la Verneda de Sant Martí
“La Vil·la Romana de La Sagrera és la més important que s'ha pogut excavar a tot el pla de Barcelona. De fet, tota Catalunya, i sobretot la costa, està plena de viles romanes que ens ensenyen que l'ocupació agrícola i l'explotació agrícola durant el món romà a partir del segle III abans de Crist va ser important.”
La Societat d'Estudis de la Verneda de Sant Martí ha volgut recuperar aquesta mostra impulsada per l'Ajuntament de Barcelona amb l'objectiu que el barri conegui l'existència de la vil·la. També presenta altres punts d'interès patrimonial que han desaparegut i adverteix que estarà pendent de la preservació de la vil·la romana.
“El que s'intenta és que el veïnat sigui conscient de la seva pròpia història, que no són els primers que vivien aquí i que abans hi havia altres cultures, altra gent que vivia d'una manera absolutament diferent.”
L'exposició "La vil·la romana de la Sagrera" reivindica també que les restes trobades tinguin presència quan finalitzin les obres del tren d'alta velocitat. Es pot visitar fins a finals del mes de juny.