Aquestes jardineres tirades per cavalls van ser els primers vehicles de la línia que unia, a principis del segle XX, els barris del Clot i el Poblenou, coneguda com La Catalana.
“L’any 1908 per tal de satisfer les comunicacions, les relacions administratives i la mobilitat dels obrers a les fàbriques, es va crear un servei de tartanes que sortia de la plaça de Font i Sagué, al Clot, i anava fins al barri del Poblenou.”
La família Martí va ser la impulsora d’aquesta línia privada de transport, la primera que comunicava dos nuclis perifèrics de Barcelona.
“La classe obrera degut a què el bitllet de transport era molt car, feia la mobilitat a peu. Aquesta línia va servir per satisfer les necessitats d’aquesta població obrera.”
L’any 1925 els vehicles motoritzats van substituir els de tracció animal. Els anys 30 van ser els de màxim esplendor de la línia, es va modernitzar la flota d’autobusos i es va mantenir el preu del bitllet.
“Als anys 50, 60 i 70 va anar funcionant regularment, però a mesura que el Poblenou va començar a patir la crisi industrial, el tancament de moltes fàbriques, el passatge va anar minvant progressivament.”
El 26 d’octubre de 1980 “la Catalana” va passar a mans municipals. Al dia següent Transports Municipals de Barcelona va inaugurar la línia 92, que unia el Poblenou amb l’Hospital de Sant Pau