El Centre Moral i Cultural del Poblenou es va crear el 1910 per oferir ensenyament als fills dels obrers del barri.
“Era un barri molt humil, tot d’obrers, i aleshores hi havia això de fer escoles gratis o que paguessin molt poc perquè només anava a escola la gent de Barcelona que dèiem o la gent que tenia possibilitats.”
Ben aviat van començar també amb l’activitat teatral, i el centre es va convertir en punt de trobada, d’esbarjo i cultural del barri.
“Hi havia el cafè per fer el dòmino, i de seguida es va fer també la biblioteca perquè la gent llegís.”
La seu actual del Centre Moral data dels anys 20, una època en què l‘entitat estava plenament consolidada, especialment pel que fa al teatre.
“El teatre ha tingut molta importància perquè a part de ser una activitat que feien els socis, també era un espectacle. A vegades també venien professionals, potser els dos papers principals eren professionals de l’època, i els altres eren d’aquí del barri. Tenim una foto que es veu la sala de teatre amb tres pisos i plens de gent.”
El Centre Moral va ser i és una entitat familiar, i encara en formen part descendents dels fundadors.
“A vegades fa gràcia que aquí algú diu, no jo sóc nou només fa 25 anys, quan parla amb algú que diu, el meu avi ja venia, diu no, jo sóc nou.”
Tot i que als anys 60 l’entitat va veure com disminuïa el nombre de socis, als anys 80 es van recuperar amb la incorporació de gent jove interessada a fer teatre. El centre ha dut a terme una tasca ininterrompuda, amb un present molt engrescador. Fins al punt que aquest any han estat mereixedors del premi Max de teatre en la categoria d’afeccionat.