També reivindiquen que es replantegi el projecte per a l’illa de cases on s’ubica, al carrer del Marroc, just davant del parc Central del Poblenou, dins l’àmbit del 22@. Expliquen que la volumetria dels edificis d’oficines que està previst que es construeixin a l’entorn minimitzaran l’antiga fàbrica, la trauran de context i la faran pràcticament desaparèixer a la pràctica.
Els anys passen per tots i també pels edificis. Encara més si són històrics. Can Ricart, antic recinte fabril de Provençals del Poblenou, en fa 12 que no acull cap activitat i l’abandó és cada cop més evident. La Universitat de Barcelona hi ha d’ubicar un campus però el projecte s’ha anat endarrerint per manca de pressupost. Ara un grup de veïns de la zona demana que se li doni un ús mentre no s’executa.
Maribel Rosselló, Taula Eix Pere IV
“Reclamem un ús immediat d’aquest patrimoni, que sigui popular i de caràcter veïnal, que sigui un patrimoni que reverteixi a la societat i a la ciutat.”
S’ha reformat una part del recinte i s’hi ha ubicat un espai per a entitats, un casal de joves i tallers artístics però la majoria de l’espai segueix a l’espera. Els veïns reclamen,a més, que s’ampliï a l’entorn la protecció de Can Ricart, catalogat com a Bé cultural d’interès nacional. El pla 22@ preveu la construcció d’edificis d’oficines amb una volumetria alta a tocar del conjunt històric.
“Protegir el patrimoni no és només salvar un element o una part d’un conjunt sinó també que un patrimoni pugui exisitir en el seu entorn. A més no només és l’edifici sinó la memòria industrial del barri.”
I és que, segons expliquen, si es fa el que preveu el pla urbanístic, aquesta darrera mostra del passat industrial del Poblenou quedarà aïllada, en un anècdota i fora de context.